Czekoladowe babeczki
Tradycyjne bożonarodzeniowe słodkości.
przepis,fotoprzepis,czarna kawa,mielone orzechy włoskie,rum,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe Boże Narodzenie Bez pieczenia Bezglutenowe Bożonarodzeniowe ciasteczka Ciasteczka bez pieczenia Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
czarna kawa | 0.05 | litra | |
kakao proszek | 80 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 0.05 | litra | |
rodzynki | - | ||
rum | 0.05 | litra |
Przepis
1. Przygotowanie masy czekoladowej
masło 200 gramów • cukier puder 180 gramów • kakao proszek 80 gramów
Roztapiamy margarynę, cukier puder i kakao nad parą, na małym ogniu aby się nie przypaliły.
2. Przygotowanie orzechowego nadzienia
cukier kryształ 200 gramów • czarna kawa 0.05 litra • mleko półtłuste 1,5% 0.05 litra • mielone orzechy włoskie 100 gramów • masło 50 gramów • rum 0.05 litra • rodzynki
Cukier, czarną kawę i mleko gotujemy przez trzy minuty, dodajemy orzechy, chwilę gotujemy, na koniec dodajemy masło, rum i rodzynki.
3.
Na dno papierowych koszyków wlewamy masę czekoladową.
4.
Do środka dajemy orzechowe nadzienie i zalewamy resztą masy czekoladowej.
5.
Na koniec odstawiamy babeczki, aby wystygły.
Smacznego!