PRZEPISY

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,migdały mielone,Sałatki warzywne,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Sałatki warzywne

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis-
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis-
burak ćwikłowy300gramów
cukier trzcinowy1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu250gramów
migdały mielone2łyżki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
przyprawa suszona mięta½łyżeczki
sok z cytryny1łyżka
sól himalajska różowa½łyżeczki

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 300 gramów

Mniejsze ćwikły myjemy i gotujemy w wodzie, pod pokrywką, około godzinę, do miękkości. Wodę wylewamy i ćwikłę odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie ostudzamy zanurzając ją w zimnej wodzie.

2. 

Ćwikłę obieramy i kroimy na paseczki.

3. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów  sól himalajska różowa ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka

W jogurcie mieszamy sól, przyprawy, cukier i sok z cytryny.

4. 

migdały mielone 2 łyżki

Dodajemy ćwikłę i mielone migdały.

5. Wskazówka na podawanie

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis  Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis

Ilość porcji zależy od sposobu podawania. Jako sałatka do indyjskiego menu wymieniona ilość to około 4 porcje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie