Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami
Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,migdały mielone,Sałatki warzywne,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kuchnia indyjska
Kategorie
Sałatki warzywne Wegetariańskie przepisy Kuchnia indyjska Bezglutenowe Kuchnia azjatycka Sezon - Burak ćwikłowy
Składniki
Składniki
Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis | - | ||
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis | - | ||
burak ćwikłowy | 300 | gramów | |
cukier trzcinowy | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 250 | gramów | |
migdały mielone | 2 | łyżki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa suszona mięta | ½ | łyżeczki | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 300 gramów
Mniejsze ćwikły myjemy i gotujemy w wodzie, pod pokrywką, około godzinę, do miękkości. Wodę wylewamy i ćwikłę odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie ostudzamy zanurzając ją w zimnej wodzie.
2.
Ćwikłę obieramy i kroimy na paseczki.
3.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
W jogurcie mieszamy sól, przyprawy, cukier i sok z cytryny.
5. Wskazówka na podawanie
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Pikantny dal z soczewicy i grochu przepis
Ilość porcji zależy od sposobu podawania. Jako sałatka do indyjskiego menu wymieniona ilość to około 4 porcje.
Smacznego!