PRZEPISY

Cukinia w bazyliowym cieście

Cukinia w bazyliowym cieście

Proste i ciekawe wegetariańskie danie z cukinii.

przepis,fotoprzepis,bazylia,cukinia,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bazylia6listków
cukinia800gramów
czosnek2ząbki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
oliwa50mililitrów
sól1łyżeczka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta na panierowanie

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Ciasto na panierowanie przygotowujemy mieszając mąkę, jajka i mleko. Jeśli ciasto będzie nam się wydawać rzadkie, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Jeśli wydaje nam się zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Ciasto musi być optymalnie gęste.

2. Przygotowanie cukinii

cukinia 800 gramów

Cukinie myjemy, obieramy, kroimy na kółeczka.

3. 

sól 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki  bazylia 6 listków

Do ciasta na panierowanie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i bazylię.

4. Smażenie

oliwa 50 mililitrów

Każde kółeczko cukinii solimy, panierujemy w cieście, smażymy na patelni na oliwie z oliwek z obydwóch stron.

5. 

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie