PRZEPISY

Ciasto twarogowe

Ciasto twarogowe

Kruche klasyczne ciasto... przepis na wariant z serowo-budyniowym wypełnieniem.

przepis,fotoprzepis,masło,cukier puder,mąka chlebowa pszenna T750,twaróg mielony,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier puder200gramów
cukier puder-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750450gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
proszek do pieczenia12gramów
sól-
twaróg mielony500gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Ciasto

masło 200 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów

Do miski dajemy miękkie masło, żółtka i śmietanę.

2. 

cukier puder 100 gramów  sól  mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Dodajemy cukier, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w chłodnym miejscu przez 15 minut. Potem go kroimy na dwie połówki.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy do rozmiaru blachy do pieczenia (42x32 cm).

4. 

Za pomocą wałka...

5. 

... przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Twarogowe wypełnienie

twaróg mielony 500 gramów  cukier puder 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

Twaróg wymieszamy z cukrem, mlekiem i budyniem w proszku.

7. 

białko jajka 3 sztuki

Do nadzienia wmieszamy ubite białka.

8. 

Nadzienie rozcieramy na cieście. Krawędzie około 1,5 cm zostawiamy nie pokryte.

9. 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta i ponownie za pomocą wałka przekładamy na nadzienie. Krawędzie delikatnie dociskamy a powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.

10. 

cukier puder

Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odkrawamy brzegi i kroimy ciasto. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie