PRZEPISY

Ciasto miodowo twarogowe

Ciasto miodowo twarogowe

Ciasto z delikatnym, prostym spodem i łagodnym twarogowym kremem.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,twaróg granulowany,miód,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ190gramów
jajka kurze1sztuka
masło225gramów
miód4łyżki
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
skrobia kukurydziana50gramów
sól-
twaróg granulowany750gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  masło 125 gramów  sól  cukier kryształ 40 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, pokrojone masło i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły płat ( najlepiej między dwoma foliami), płat wkładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Brzegi naciągamy na wysokość około 2 cm.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

twaróg granulowany 750 gramów  cukier kryształ 150 gramów  masło 100 gramów  skrobia kukurydziana 50 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  miód 4 łyżki

Do mniejszej miski wkładamy twaróg, dodajemy cukier, roztopione masło, żółtka, skrobię i miód.

4. 

Wszystko razem mieszamy.

5. Ubijamy pianę

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę którą delikatnie dodajemy do twarogowego nadzienia. Masę wylewamy na ciasto.

6. 

W piekarniku nagrzanym na 180 ° pieczemy na złotobrązowy kolor.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie