PRZEPISY

Ciastko kawowe

Ciastko kawowe

Łatwe w przygotowaniu i smaczne ciastko kawowe.

przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ100gramów
cukier puder150gramów
cukier waniliowy10gramów
jajka kurze2sztuki
kawa rozpuszczalna5łyżeczek
masło130gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
polewa z białej czekolady-
proszek do pieczenia5gramów
woda100mililitrów

 

Przepis

1. 

kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek  woda 100 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów

Kawę rozpuszczalną w garnuszku zalewamy wrzącą wodą. Cukier karmelizujemy na małym ogniu.

2. 

Do karmelu dodajemy kawę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

3. 

cukier puder 150 gramów  masło 130 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 10 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów

Z cukru, masła, jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i kawowego karmelu wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego kwadraty.

5. 

polewa z białej czekolady

Ciastka pieczemy w średnio gorącym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu polewamy ciastka rozpuszczoną białą polewą czekoladową. Możemy je również udekorować drobnymi cukierniczymi ozdobami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie