PRZEPISY

Ciastka morawskie

Ciastka morawskie

Smaczne, słodkie ciastka nadziewane różnego rodzaju nadzieniami - twarogowym, makowym, orzechowym albo po prostu dżemem. Ze względu na to, że ciastek na blasze zmieści się tylko ograniczona ilość, ich pieczenie zabiera sporo czasu.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,rodzynki,miękki twaróg,mąka luksusowa pszenna T550,Słodkie dania,Kuchnia czeska

Słodkie dania

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ60gramów
cukier puder0
cukier waniliowy-
jajka kurze-
jajka kurze4sztuki
mak mielony-
masło-
mielone orzechy włoskie-
miękki twaróg-
mleko półtłuste 1,5%½litra
mleko półtłuste 1,5%0
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T5501000gramów
mąka tortowa pszenna T450-
olej słonecznikowy100mililitrów
rodzynki-
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Nadzienia

mak mielony  cukier puder  mleko półtłuste 1,5%  mielone orzechy włoskie  cukier puder  mleko półtłuste 1,5%  rodzynki  miękki twaróg  cukier waniliowy

Makowe: zmielony mak mieszamy z cukrem, zalewamy odrobiną ciepłego mleka, a potem wszystko razem mieszamy.
Orzechowe: mielone orzechy mieszamy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka, a potem wszystko razem mieszamy.
Twarogowe: namaczamy rodzynki, odcedzamy je i dodajemy do nich twaróg z cukrem waniliowym.
Ciastka możemy nadziewać osobno lub tworzyć na nich różne smakowe kompozycje.

2. Kruszonka

masło  mąka tortowa pszenna T450  cukier puder

Ciastka, które będą wypełnione jedynie dżemem warto posypać z wierzchu kruszonką, aby dżem był bardziej zwarty. Masło mieszamy z mąką oraz cukrem, a potem rozkruszamy masę palcami.

3. Ciasto

mąka luksusowa pszenna T550 1000 gramów  jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  olej słonecznikowy 100 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów  świeże drożdże 42 gramów

Połowę przygotowanego mleka podgrzewamy i zalewamy nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy, aby powstał rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, olej, cukier oraz rozczyn.

4. Rośnięcie ciasta

W misce mieszamy gładkie ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło (jego ilość powinna się podwoić).

5. Obróbka ciasta

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto dzielimy na części. Około jedną trzecią ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy do grubości około 1,5 cm. Za pomocą garnuszka lub salaterki wykrawamy kółeczka.

6. 

jajka kurze

Wykrojone kółeczka smarujemy po brzegach roztrzepanym jajkiem.

7. 

Odwrotną stroną miski wyciskamy w środku kółeczek jamki, a następnie układamy kółeczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

8. Nadziewanie

Wyciśnięte jamki napełniamy nadzieniem.

9. 

Dżemowe nadzienie posypujemy kruszonką.

10. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie