PRZEPISY

Cesarski targaniec

Cesarski targaniec

Targaniec to europejski przysmak z puszystego delikatnego ciasta smażonego na maśle. Podaje się posypany cukrem z owocowymi kompotami.

przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,mleko półtłuste 1,5%,białko jajka,mąka chlebowa pszenna T750,Słodkie dania,Naleśniki

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder30gramów
cukier puder1łyżeczka
masło30gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
rodzynki20gramów
sól1szczypta
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

rodzynki 20 gramów

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie żeby zmiękły.

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier puder 30 gramów  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Z żółtek, mleka, cukru i mąki wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli.

3. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta.

5. 

masło 30 gramów

Na większej patelni roztapiamy połowę masła.

6. 

Na roztopione masło nalewamy połowę ciasta, posypujemy równomiernie połową rodzynek i smażymy powoli na złoty kolor z obydwóch stron przykryte pod pokrywką.

7. 

cukier puder 1 łyżeczka

Usmażone ciasto targamy łyżkami na patelni. Przy serwowaniu ozdabiamy cukrem pudrem. Takim samym sposobem smażymy drugą połowę ciasta.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie