PRZEPISY

Bryndzowe ciasto

Bryndzowe ciasto

Słowackie bryndzowe ciasto z francuskiego ciasta z nadzieniem o smaku bryndzowo - śmietanowym.

przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,ciasto francuskie,bryndza,Słone ciasta

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Słone ciasta  

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy180gramów
bryndza180gramów
ciasto francuskie400gramów
czarny pieprz cały½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kminek1szczypta
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
przyprawa warzywna½łyżeczki
szczypiorek1garść

 

Przepis

1. 

jajka kurze 3 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  czarny pieprz cały ½ łyżeczki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  kminek 1 szczypta  bryndza 180 gramów

W misce porządnie mieszamy jajka, śmietanę, pieprz i wegetę z kminkiem.

2. 

ciasto francuskie 400 gramów

Rozwałkowujemy ciasto francuskie według kształtu blachy do pieczenia i ciasto rozciągamy na blachę.

3. 

Wskazówka: na odkrojenie zbytecznego ciasta możemy użyć wałek.

4. 

Przygotowaną bryndzową masę wylewamy na ciasto.

5. 

boczek z Orawy 180 gramów

Na bryndzową masę równomiernie rozkładamy na kostki pokrojony boczek.

6. 

szczypiorek 1 garść

Dodajemy pokrojony świeży szczypiorek albo mrożone/suszone zioła.

7. 

Pieczemy na 200°C około 25-30 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie