Bananowa rolada
Łatwy w przygotowaniu i mało kosztowny przepis na ulubioną roladę.
przepis,fotoprzepis,banan,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady
Składniki
Składniki
banan | 3 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 5 | łyżek | |
cukier puder | 5 | łyżek | |
cukier waniliowy | 4 | łyżki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
kasza manna | 3 | łyżki | |
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 6 | łyżek | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
woda | 5 | łyżek |
Przepis
1. Przygotowanie biszkoptowej podstawy
jajka kurze 5 sztuk • cukier kryształ 5 łyżek • woda 5 łyżek
Jajka stopniowo rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Pięć żółtek mieszamy z cukrem i wodą. Z pięciu białek ubijamy gęstą pianę.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 6 łyżek • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do żółtek dodajemy mąkę w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia. Delikatnie ubijając dodajemy pianę z białek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 15 minut.
3.
Ściereczkę kuchenną maczamy w zimnej wodzie, wykręcamy i rozkładamy ją na stolnicy. Na nią wykładamy upieczone ciasto razem z papierem. Ciasto zawijamy na kształt rolady, owijamy w mokrą ściereczkę i odstawiamy do wychłodnięcia.
4.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier waniliowy 4 łyżki • budyń waniliowy w proszku 2 łyżki • kasza manna 3 łyżki
Wymienioną ilość mleka rozdzielamy na większą i mniejszą część. Większą część gotujemy z cukrem waniliowym. W mniejszej części mieszamy budyń w proszku i kaszę manną. Jak mleko zacznie kipieć,dodajemy budyniowo-manną mieszankę. Gotujemy gęstą kaszę, którą ostudzimy w wodnej kąpieli.
5.
masło 125 gramów • cukier puder 5 łyżek • kakao proszek 2 łyżki
Masło mieszamy z cukrem i kakaem.
6.
Wystudzoną kaszę dodajemy do masła i razem mieszamy. Podstawę biszkoptowego ciasta rozwijamy i usuwamy papier do pieczenia a ciasto zostawiamy na wilgotnej ściereczce. Na całej podstawie rozcieramy nadzienie.
7.
banan 3 sztuki
Na jednym brzegu układamy obrane banany. Biszkoptową podstawę zawijamy z nadzieniem w roladę.
8.
Roladę obracamy a nadzienie które wyciekło z otwartego brzegu równomiernie po wierzchu rozcieramy. Ozdabiamy bananowymi kółeczkami.
Smacznego!