PRZEPISY

Babka jajeczno - likierowa

Babka jajeczno - likierowa

Przepis na łagodną, słodką babkę z kawałkami czekolady.

przepis,fotoprzepis,cukier puder,masło,masło,likier jajeczny,czekolada do gotowania,mąka chlebowa pszenna T750,Babki

Babki

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder200gramów
cukier waniliowy10gramów
czekolada do gotowania200gramów
likier jajeczny250mililitrów
masło250gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia15gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 200 gramów  masło 250 gramów  cukier waniliowy 10 gramów

Żółtka mieszamy na gładko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

2. 

likier jajeczny 250 mililitrów

Dodajemy likier jajeczny.

3. 

białko jajka 4 sztuki  czekolada do gotowania 200 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę, siekamy na drobno czekoladę a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

Do likierowej bazy dodajemy mąkę i czekoladę.

5. 

Delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.

7. 

Po upieczeniu pozostawiamy babkę przez 15 minut w formie. Dopiero potem ją wyciągamy i czekamy, aż wystygnie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie