PRZEPISY

Amerykańskie ziemniaki

Amerykańskie ziemniaki

Wyśmienity, chrupiący, słony ziemniaczany dodatek.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dodatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

olej słonecznikowy4łyżki
sól-
woda-
ziemniaki1500gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1500 gramów  woda  sól

Całe, średnio - duże ziemniaki dobrze myjemy, wycinamy bardziej zabrudzone lub uszkodzone części - oczka i tym podobnie. W ten sposób przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Około 15 - 20 minut, zależy od wielkości ziemniaków, których użyjemy.

2. 

Wodę odlewamy a ziemniaki przekrawamy wzdłuż na kawałki, tak jak się nam uda. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. 

olej słonecznikowy 4 łyżki

Przygotowane ziemniaki polewamy lekko z wierzchu oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez około 45 minut. Podczas pieczenia obracamy je kilkakrotnie na blasze. Po upieczeniu możemy je według smaku jeszcze dosolić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie