PRZEPISY

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Delikatnie słodkawa maślana zupa z wiosenną kalarepą, marchewką, groszkiem, wczesnymi ziemniakami... Smakuje nie tylko wszystkim dzieciom, ale i wszystkim dorosłym.

przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,groszek,młode ziemniaki,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

groszek100gramów
jajka kurze2sztuki
kalarepa200gramów
kasza manna40gramów
kminek½łyżeczki
marchew200gramów
masło30gramów
młode ziemniaki200gramów
sól1łyżeczka
sól warzywna Natur-
woda2litry

 

Przepis

1. 

kalarepa 200 gramów  marchew 200 gramów

Kalarepę obieramy i na grubo trzemy. Marchewkę obieramy, połowę kroimy na kółeczka, połowę trzemy jak kalarepę.

2. 

masło 30 gramów

W garnku roztapiamy masło.

3. 

groszek 100 gramów

Na masło wrzucamy warzywa i kilka minut je smażymy. Dodajemy groszek, mieszamy.

4. 

młode ziemniaki 200 gramów  woda 2 litry  kminek ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i dosypujemy kminek. Dolewamy gorącą wodę. Dla starszych dzieci i dorosłych dosypujemy sól. Gotujemy 15 minut - do miękkości warzyw.

5. 

jajka kurze 2 sztuki  kasza manna 40 gramów

Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na chwilę odstawiamy a potem je przez sitko na kluski przecieramy do zupy.

6. 

Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.

7. 

sól warzywna Natur

Dla dorosłych według smaku możemy dosypać sól warzywną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie