Churros
Przepis na ulubiony, tradycyjny, hiszpański churros przygotowany na sposób meksykański z dodatkiem jajek. Churros podaje się z roztopioną czekoladą. W przypadku dużej rodziny radzimy podwoić ilość składników.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,śmietana do ubijania (30-33%),Słodkie dania,Kuchnia hiszpańska
Słodkie dania
Kuchnia hiszpańska
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 55 | gramów | |
czekolada | 150 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 215 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 220 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
woda 220 mililitrów • masło 100 gramów
Do garnka wlewamy wodę i masło, które roztapiamy na małym ogniu.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 215 gramów • cukier puder 25 gramów • sól ½ łyżeczki
Dodajemy mąkę, cukier i sól.
3.
Mieszamy, aż ciasto zacznie się odklejać od naczynia. Nie trwa to długo.
4.
jajka kurze 3 sztuki
Czekamy aż ciasto troszkę przestygnie. Następnie do letniego ciasta dodajemy pojedynczo jajka.
5.
Woreczek cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej dowolne kształty. Churros należy smażyć w dużej ilości oleju, tak aby był w nim całkowicie zanurzony, dzięki czemu usmaży się równomiernie na złoty kolor.
6.
Usmażony churros wyciągamy na papierowe serwetki, następnie czekamy aż odcieknie z niego nadmiar oleju.
8. Przygotowanie czekolady
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • czekolada 150 gramów • cukier puder 30 gramów
Do garnuszka wlewamy słodka śmietanę i na małym ogniu roztapiamy w nim mleczną lub gorzką czekoladę do gotowania oraz cukier puder.
9.
Churros podajemy ciepły, namaczany w gorącej czekoladzie.
Smacznego!