PRZEPISY

Karmelowe ciasto

Karmelowe ciasto

Łagodne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,czekolada do gotowania,budyń karmelowy - proszek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń karmelowy - proszek40gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder60gramów
czekolada do gotowania60gramów
kakao proszek10gramów
masło100gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%450mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia5gramów
skondensowane słodzone mleko400gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 gramów

Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku pod przykryciem przez dwie godziny. Następnie wylewamy wodę, ostrożnie wyciągamy puszkę i odstawiamy ją, aby wystygła. Można wykorzystać również gotowy produkt - karmelowe mleko skondensowane - które już gotować nie trzeba.

2. Korpus

czekolada do gotowania 60 gramów  masło 100 gramów

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem i odstawiamy aby wystygła.

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  kakao proszek 10 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakao.

4. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło z czekoladą oraz mleko.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i ciasto wylewamy na małą, natłuszczoną i posypaną mąką blachę (20x30cm).

6. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

7. Karmelowy krem

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 40 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Z mleka, budyniu w proszku, mąki i skondensowanego karmelowego mleka gotujemy budyń.

8. 

Budyń często mieszając ostudzamy.

9. 

białko jajka 4 sztuki

Ubijamy gęstą pianę z białek.

10. 

cukier kryształ 100 gramów

Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy otrzymać krem.

11. 

Przegotowaną pianę z białek dodajemy do karmelowego budyniu.

12. 

Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a potem odstawiamy go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał.

13. 

Następnie ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i ponownie wkładamy na jakiś czas do lodówki. Potem kroimy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie