PRZEPISY

Grecki wrap z kurczakiem

Grecki wrap z kurczakiem

Smaczne, nadziewane tortille z dressingiem jogurtowo - ogórkowym.

przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ogórek sałatkowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,sałata lodowa,ser Feta,Kurczak

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula suszona2łyżki
czarne oliwki-
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek suszony1łyżeczka
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu400mililitrów
kminek mielony½łyżeczki
koper2łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka kukurydziana (polenta)4łyżki
ogórek sałatkowy400gramów
oliwa3łyżki
oliwki zielone-
piersi z kurczaka500gramów
pomidory3sztuki
sałata lodowa300gramów
ser Feta120gramów
sól1łyżeczka
tortilla6sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa

piersi z kurczaka 500 gramów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek suszony 1 łyżeczka  oliwa 3 łyżki

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe paski. Wkładamy je do miski, dodajemy mieloną czerwoną paprykę, pieprz, czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy. Możemy od razu kontynuować albo odstawić mięso w marynacie na kilka godzin.

2. 

mąka kukurydziana (polenta) 4 łyżki  sól ½ łyżeczki  cebula suszona 2 łyżki  kminek mielony ½ łyżeczki

Mąkę kukurydzianą mieszamy ze solą, suszoną cebulą i kminkiem.

3. 

Mięso razem z olejem wsypujemy do suchej mieszanki i dobrze mieszamy.

4. 

Patelnię na grillowanie rozgrzewamy i często mieszając, przez 20 minut, na sucho, smażymy na niej panierowane mięso.

5. Przygotowanie dressingu

ogórek sałatkowy 400 gramów

Ogórek trzemy na drobno.

6. 

Zlewamy z niego wodę i lekko go wyciskamy.

7. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 mililitrów  koper 2 łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Do ogórka dodajemy sól, jogurt i koper (może być suszony) a następnie dobrze mieszamy.

8. Reszta składników do wrapu

pomidory 3 sztuki  sałata lodowa 300 gramów  ser Feta 120 gramów  oliwki zielone  czarne oliwki

Pomidory kroimy w plasterki. Myjemy sałatę, osuszamy ją i kroimy w paski. Ser kroimy w drobną kostkę. Oliwki możemy użyć w całości albo pokroić je na kółeczka. Do wrapów możemy wykorzystać również czarne oliwki.

9. Nadziewanie tortilli

tortilla 6 sztuk

Wielką tortillę o średnicy około 30 cm skrapiamy wodą i na rozgrzanej patelni, na sucho szybko smażymy ją z obu stron (podgrzewamy ją).

10. 

Na tortilli rozkładamy część sałaty, oliwek, sera i dwa plasterki pomidorów.

11. 

Tortillę posypujemy 1/6 smażonego mięsa i polewamy 2 - 3 łyżkami jogurtowo - ogórkowego dressingu.

12. 

Dolną krawędź tortilli przekładamy do środka, potem przekładamy jedną krawędź, a drugą dłuższą krawędzią zawijamy tortillę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie