PRZEPISY

Zapiekany kalafior według Ivana

Zapiekany kalafior według Ivana

Prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy przepis dla każdego.

przepis,fotoprzepis,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony1łyżeczka
jajka kurze4sztuki
kalafior1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
masło15gramów
oliwa1decylitr
papryka czerwona1sztuka
ser półtwardy200gramów
szczypiorek-
sól1łyżeczka
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

kalafior 1 sztuka  masło 15 gramów

Kalafior oczyść, pokrój na małe kawałki i włóż do posmarowanej masłem brytfanny.

2. 

ziemniaki 1 kilogram  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  jajka kurze 4 sztuki  ser półtwardy 200 gramów  papryka czerwona 1 sztuka  szczypiorek  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  oliwa 1 decylitr

Dodaj grubo starte ziemniaki, kwaśną śmietanę, jaja ugotowane na twardo, pokrojoną kostkę masła albo 1 dl oleju, starty ser, drobno posiekaną czerwoną paprykę, posiekany świeży szczypiorek, sól i pieprz.

3. 

Wszystko porządnie wymieszaj.

4. 

Przykryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. 

Podawaj z pasteryzowanymi ogórkami. Wartość energetyczna jednej porcji wynosi 2363 kJ (564 kcal). Smacznego!

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się