Zapiekany kalafior według Ivana
Prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy przepis dla każdego.
przepis,fotoprzepis,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kalafior | 1 | sztuka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
masło | 15 | gramów | |
oliwa | 1 | decylitr | |
papryka czerwona | 1 | sztuka | |
ser półtwardy | 200 | gramów | |
szczypiorek | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
kalafior 1 sztuka • masło 15 gramów
Kalafior oczyść, pokrój na małe kawałki i włóż do posmarowanej masłem brytfanny.
2.
ziemniaki 1 kilogram • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • jajka kurze 4 sztuki • ser półtwardy 200 gramów • papryka czerwona 1 sztuka • szczypiorek • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • oliwa 1 decylitr
Dodaj grubo starte ziemniaki, kwaśną śmietanę, jaja ugotowane na twardo, pokrojoną kostkę masła albo 1 dl oleju, starty ser, drobno posiekaną czerwoną paprykę, posiekany świeży szczypiorek, sól i pieprz.
3.
Wszystko porządnie wymieszaj.
4.
Przykryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5.
Podawaj z pasteryzowanymi ogórkami. Wartość energetyczna jednej porcji wynosi 2363 kJ (564 kcal). Smacznego!
Smacznego!