PRZEPISY

Skwarkowe ślimaczki

Skwarkowe ślimaczki

przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),skwarki,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
mleko półtłuste 1,5%120mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
skwarki500gramów
sól1łyżka
sól½łyżeczki
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów  świeże drożdże 25 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

Rozczyn: Część mleka odlewamy i podgrzewamy tak, aby było letnie. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Rozczyn odstawiamy, aby dojrzał a drożdże spęczniały.
Ciasto: Obie mąki, jajko, sól, kwaśną śmietanę, resztę mleka, olej i dojrzały rozczyn mieszamy na gładkie nie klejące się ciasto.

2. 

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie ze skwarków.

3. Skwarkowe nadzienie

skwarki 500 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 50 gramów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki mielimy w młynku do mięsa (dostępne są również gotowe mielone skwarki), dodajemy do nich kwaśną śmietanę, pieprz i sól.

4. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki.

5. 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które smarujemy nadzieniem ze skwarków.

6. 

Posmarowane ciasto rolujemy.

7. 

Roladę kroimy na trójkąciki. Układamy je na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie