PRZEPISY

Wesoła nadziewana babka

Wesoła nadziewana babka

Łagodny, kolorowy i smaczny wypiek.

przepis,fotoprzepis,czekolada,dżem porzeczkowy,Babki,Wielkanoc

Babki

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder4łyżki
cukrowe posypki kolorowe-
czekolada75gramów
dżem porzeczkowy3łyżki
masło100gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia½opakowania
woda4łyżki
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Babka

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 4 łyżki  woda 4 łyżki

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania

Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 4 sztuki

Dodajemy gęstą pianę ubitą z białek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do niewielkiej formy na babkę, którą przed tym smarujemy masłem i posypujemy mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 - 20 minut.

5. Krem czekoladowy

czekolada 75 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów

Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.

6. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i czekoladową masę zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

7. 

masło 100 gramów

Masło kroimy, odkładamy aby zmiękło. Następnie dodajemy je do czekoladowej masy i ubijamy na pianę.

8. Nadziewanie babki

dżem porzeczkowy 3 łyżki

Babkę przekrawamy na trzy warstwy. Na dolnej warstwie rozsmarowujemy dżem i kładziemy na niej środkową warstwę.

9. 

Na środkową warstwę nanosimy połowę kremu.

10. 

Kładziemy ostatnią warstwę i całą babkę smarujemy resztą kremu.

11. 

cukrowe posypki kolorowe

Krem posypujemy wielobarwnymi, cukierniczymi ozdobami.

12. 

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie