PRZEPISY

Domowe sojowe batoniki

Domowe sojowe batoniki

Przepis na przygotowanie sojowych batoników, które są nie do odróżnienia od tych prawdziwych.

przepis,fotoprzepis,Wyroby cukiernicze

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

18 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

herbatniki jasne200gramów
masło100gramów
mąka sojowa200gramów
rum trzcinowy biały100mililitrów
skondensowane słodzone mleko400gramów

 

Przepis

1. 

mąka sojowa 200 gramów

Świeżą okarę (wytłoczyny sojowe) suszymy w piekarniku. Jak mamy kupne nie musimy ich suszyć. Zamiast okary możemy użyć sojową mąkę.

2. 

herbatniki jasne 200 gramów

Trzemy albo mielimy ciasteczka (herbatniki) i dodajemy suchą okarę.

3. 

skondensowane słodzone mleko 400 gramów  rum trzcinowy biały 100 mililitrów  masło 100 gramów

Dodajemy 2 godziny gotowane skondensowane mleko, rozpuszczony tłuszcz, rum albo 1 łyżeczkę rumowego ekstraktu.

4. 

Wszystko dobrze mieszamy ... wytworzy się jednolita lepiąca masa, którą odkładamy na godzinę, dwie do lodówki.

5. 

Z zastygniętej masy wykrawamy i kształtujemy batoniki o długości 8 cm i średnicy 3 cm. Ja sobie zrobiłem na to formę z przeciętej rolki folii aluminiowej... :)

6. 

Gotowe batoniki zawijamy w folię. Wartość energetyczna jednego 50 gramowego batonika to 877 kJ (210 kcal).

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie