Jajko Benedykta
Przepis na przygotowanie klasycznego śniadania z jajka gotowanego w wodzie z holenderskim sosem.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,szynka,Sos holenderski,Śniadania z jajek,Bezglutenowe
Śniadania z jajek
Przepis
1. Gotowanie zagubionego jajka
woda • ocet 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki
W rondelku lub w głębokiej patelni zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko wrzała. Dodajemy ocet. Mieszamy wodę łyżką tak, aby wytworzył się wir, a potem ostrożnie wlewamy do wrzątku jajko. Wir sprawi, że jajo będzie ścinać się równomiernie. Gotujemy przez 2-3 minuty, aby żółtko zostało wewnątrz ciekłe.
2. Podawanie
szynka 30 gramów • Sos holenderski przepis 1 łyżka
Podajemy na kromce smażonego chleba, plasterku szynki i polane holenderskim sosem.
Smacznego!