PRZEPISY

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,skondensowane słodzone mleko,Ciasta kremowe,Kuchnia słowacka,Wielkanoc

Ciasta kremowe

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ300gramów
cukier waniliowy1sztuka
jajka kurze4sztuki
masło-
masło200gramów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy150mililitrów
polewa czekoladowa-
proszek do pieczenia1sztuka
rodzynki-
skondensowane słodzone mleko1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 300 gramów  proszek do pieczenia 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 150 mililitrów  rodzynki

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko razem powoli mieszamy. Do ciasta możemy dodać rodzynki.

2. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na baranka dobrze smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Nalewamy do jej 3/4 ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 - 40 minut. Formę ostudzamy i wyciągamy baranka.

3. Przygotowanie kremu

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 200 gramów  polewa czekoladowa

Słodkie skondensowane mleko w puszce gotujemy zanurzone w wodzie przez około 2 godziny. Ostudzamy. Masło lub margarynę mieszamy na pianę i stopniowo dodajemy do niego ostudzone mleko z puszki. Ozdabiamy woreczkiem cukierniczym. Oczy, nosek i pyszczek robimy za pomocą wykałaczki namoczonej w roztopionej czekoladzie. Wokół szyi zawiązujemy wstążkę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie