PRZEPISY

Wianuszki

Wianuszki

Sprawdzony przepis na przygotowanie pysznych kremowych wianuszków z ciasta francuskiego.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

brandy2łyżki
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy8gramów
jajka kurze5sztuk
masło225gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75070gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
sól-
woda300mililitrów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Ciasto francuskie na wianuszki

woda 300 mililitrów  masło 100 gramów  sól

W garnku gotujemy wodę z margaryną i szczyptą soli.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów

Do garnka dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy dopóki nam się ciasto nie połączy w jedną masę.

3. 

jajka kurze 5 sztuk

Masę odstawiamy do wychłodnięcia a następnie powoli wmieszamy jajka.

4. 

Ciasto wyciskamy rękawem dekoracyjnym na blachę, pokrytą papierem do pieczenia, do kształtu okręgu.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 26 minut.

6. Krem na wianuszki

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów

W garnku gotujemy mleko, cukier i żółtko. Po ugotowaniu stopniowo dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż nam się wytworzy gładki gęsty krem.

7. 

masło 125 gramów  brandy 2 łyżki

Miękkie masło i brandy krótko ubijamy trzepaczką i następnie wmieszamy do ostudzonego kremu.

8. 

Upieczone wianuszki poziomo przekrawamy i napełniamy kremem. Serwować możemy posypane cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie