Wianuszki
Sprawdzony przepis na przygotowanie pysznych kremowych wianuszków z ciasta francuskiego.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
brandy | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
masło | 225 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 70 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 300 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Ciasto francuskie na wianuszki
woda 300 mililitrów • masło 100 gramów • sól
W garnku gotujemy wodę z margaryną i szczyptą soli.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów
Do garnka dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy dopóki nam się ciasto nie połączy w jedną masę.
4.
Ciasto wyciskamy rękawem dekoracyjnym na blachę, pokrytą papierem do pieczenia, do kształtu okręgu.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 26 minut.
6. Krem na wianuszki
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów
W garnku gotujemy mleko, cukier i żółtko. Po ugotowaniu stopniowo dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż nam się wytworzy gładki gęsty krem.
8.
Upieczone wianuszki poziomo przekrawamy i napełniamy kremem. Serwować możemy posypane cukrem.
Smacznego!