PRZEPISY

Delikatne śliwkowe buchty

Delikatne śliwkowe buchty

Smaczne małe pieczone buchty pełne słodkiego dżemu.

przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ100gramów
cukier kryształ-
cukier puder-
cukier waniliowy-
dżem śliwkowy-
jajka kurze1sztuka
masło125gramów
mleko półtłuste 1,5%650mililitrów
mleko półtłuste 1,5%-
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
mąka luksusowa pszenna T5501020gramów
olej słonecznikowy-
rum-
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Drożdżowe ciasto

mąka luksusowa pszenna T550 1000 gramów  cukier kryształ 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów

Do mąki dodajemy cukier, jajko i mleko.

2. 

masło 125 gramów

Dolewamy roztopione ostudzone masło.

3. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 20 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów

Na koniec dodajemy rozczyn, który robimy z ciepłego mleka, drożdży, cukru i mąki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów

Ciasto dobrze wyrabiamy, posypujemy trochę mąką i odstawiamy przykryte, aby wyrosło.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta. Tak samo postępujemy z drugą połową.

6. Nadziewanie

dżem śliwkowy

Rozwałkowane ciasto kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy odpowiednią ilość śliwkowego dżemu, a potem zamykamy buchtę.

7. 

Wytworzoną buchtę łączeniem obracamy w dół i rękami delikatnie, formujemy ją na stolnicy na kształt kulki.

8. 

olej słonecznikowy

Blachę smarujemy olejem i układamy na niej buchty (sklejona część musi być na spodzie). Między buchtami pozostawiamy małe szczeliny. Z każdej strony smarujemy je olejem.

9. 

Potem jak najciaśniej je do siebie przysuwamy.

10. Pieczenie

W ten sposób przygotowane buchty pieczemy w rozgrzanym do 170 °C piekarniku, przez 25 - 30 minut.

11. 

mleko półtłuste 1,5%  cukier kryształ  rum

Po upieczeniu, jeszcze gorące buchty, smarujemy mlekiem, w którym wcześniej rozpuściliśmy cukier. Do mleka możemy dodać również trochę rumu.

12. 

cukier waniliowy  cukier puder

Gdy mleko trochę wsiąknie w buchty posypujemy je cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem. Podajemy aż po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie