Ciastko kawowe
Łatwe w przygotowaniu i smaczne ciastko kawowe.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kawa rozpuszczalna | 5 | łyżeczek | |
masło | 130 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
polewa z białej czekolady | - | ||
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek • woda 100 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów
Kawę rozpuszczalną w garnuszku zalewamy wrzącą wodą. Cukier karmelizujemy na małym ogniu.
2.
Do karmelu dodajemy kawę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
3.
cukier puder 150 gramów • masło 130 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 10 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów
Z cukru, masła, jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i kawowego karmelu wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego kwadraty.
5.
Ciastka pieczemy w średnio gorącym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu polewamy ciastka rozpuszczoną białą polewą czekoladową. Możemy je również udekorować drobnymi cukierniczymi ozdobami.
Smacznego!