PRZEPISY

Bożonarodzeniowe miodowniki

Bożonarodzeniowe miodowniki

Stare, wszystkim dobrze znane bożonarodzeniowe pierniczki.

przepis,fotoprzepis,masło,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

90

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier puder250gramów
jajka kurze3sztuki
masło50gramów
miód2łyżki
mleko półtłuste 1,5%5łyżek
mąka luksusowa (00 extra)700gramów
olej słonecznikowy-
polewa czekoladowa-
przyprawa do pierników1opakowanie
soda oczyszczona2łyżeczki
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa (00 extra) 700 gramów  cukier puder 250 gramów  masło 50 gramów  jajka kurze 3 sztuki  soda oczyszczona 2 łyżeczki  przyprawa do pierników 1 opakowanie  miód 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 5 łyżek

Ze wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykryte odkładamy na godzinę. Potem ponownie je ugniatamy, podzielone na mniejsze bochenki.

2. 

Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.

3. Wykrawanie

Wykrawamy różnymi foremkami.

4. Pieczenie

żółtko jajka 1 sztuka  olej słonecznikowy

Pierniki układamy na posmarowanej tłuszczem blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

5. Dekorowanie

polewa czekoladowa

Po upieczeniu dekorujemy pierniczki polewą czekoladową albo według własnej fantazji.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie