PRZEPISY

Cytrynowe ciasto

Cytrynowe ciasto

Orzeźwiające cytrynowe ciasto, które z pewnością doczeka się pochwały od waszych gości. Przepis przygotowany jest na połowę normalnej wielkości, także jeżeli szykujecie większe przyjęcie, radzimy podwoić dawki składników.

przepis,fotoprzepis,sok z cytryny,sok z cytryny,sok z cytryny,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku2.5łyżki
cukier kryształ220gramów
cukier puder190gramów
cukier waniliowy2sztuki
dżem owocowy2łyżki
masło-
masło130gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750170gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia2łyżeczki
sok z cytryny80mililitrów
sok z cytryny-
woda1łyżka
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 220 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształowy i cukier waniliowy.

2. 

Mieszamy do uzyskania piany.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

sok z cytryny 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 170 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.

5. 

Potem dodajemy do masy z żółtek pianę ubitą z białek.

6. 

Ostrożnie mieszamy.

7. Pieczenie

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na wielką, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy w 180 - 200°C przez około 10 - 15 minut.

8. 

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło a potem dzielimy je na dwie jednakowe części.

9. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 2.5 łyżki  masło 130 gramów  cukier puder 90 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  sok z cytryny 30 mililitrów

Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy sok z małej cytryny i stopniowo cały czas mieszając, dodajemy wystudzony budyń.

10. 

dżem owocowy 2 łyżki

Krem dzielimy na dwie części. Na jeden płat ciasta rozsmarowujemy jedną część kremu i kładziemy na niego drugi płat ciasta posmarowany wcześniej dżemem.

11. 

Resztę kremu rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.

12. Przygotowanie polewy

cukier puder 100 gramów  woda 1 łyżka  sok z cytryny

W misce mieszamy przesiany cukier puder z letnią wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cytrynową polewą ostrożnie smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aby stężało, kroimy na kawałki i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie