PRZEPISY

Żabki

Żabki

Wspaniała przekąska w sam raz na przyjęcie, garden party, sylwestra, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mleko półtłuste 1,5%,kiełbasa,Słone przekąski,Sylwester

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ20gramów
czosnek3sztuki
jajka kurze1sztuka
kiełbasa-
masło425gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
nać pietruszki-
olej słonecznikowy-
ser topiony100gramów
sól5gramów
ziarna sezamu-
świeże drożdże30gramów

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  masło 300 gramów  świeże drożdże 30 gramów  cukier kryształ 20 gramów  sól 5 gramów

Do mąki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier oraz sól. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

2. 

Później ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

3. 

ziarna sezamu  olej słonecznikowy  jajka kurze 1 sztuka

Wykrawamy z ciasta kółeczka, z których formujemy bułeczki, które układamy na natłuszczoną blachę posmarowaną roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

4. 

Pieczemy w piekarniku przez 20 - 25 minut.

5. Nadzienie

masło 125 gramów  czosnek 3 sztuki  ser topiony 100 gramów

Mieszamy masło z serem i rozgniecionym czosnkiem.

6. Przygotowanie

kiełbasa  nać pietruszki

Upieczone i wystudzone bułeczki przekrawamy do 2 /3 i wypełniamy je nadzieniem oraz plastrem kiełbasy tak, aby całość przypominała żabę. Żabki możemy udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie