Kotleciki rybne
Łatwe, lekkie i smaczne smażone kotleciki z dorsza. Zamiast dorsza można użyć inne filety rybne.
przepis,fotoprzepis,dorsz,cebula,Ryby,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Ryby
Składniki
Składniki
bułka tarta | 200 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ||
dorsz | 300 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | decylitr | |
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
2.
jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • czosnek 2 s • cebula 100 gramów • sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • bułka tarta 200 gramów
Mieszamy zmiksowanego dorsza, jajka, mąkę, zgnieciony czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy solą, białym i czarnym pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, dopóki nie wytworzy się nam ciasto na formowanie.
3.
Ciasto po kawałeczkach rozdzielamy i formujemy w dłoniach kotleciki. Żeby się nam ciasto nie lepiło, użyjemy bułki tartej, albo mąki.
4.
olej słonecznikowy 1 decylitr
Na patelni rozgrzewamy około pół centymetrową warstwę oleju. Ostrożnie wkładamy kotleciki i smażymy na chrupko z obydwóch stron.
5.
Po usmażeniu odkładamy na serwetkę, która wsiąknie olej z powierzchni kotletów.
Smacznego!