Chrupiący kurczak
W garnku parowym również można przygotować kurczaka. Dzięki wykorzystaniu garnka parowego, kurczak jest chrupiący i bardzo soczysty. Podaje się go ciepły z dodatkami lub z samym pieczywem i ogórkiem konserwowym.
przepis,fotoprzepis,kurczak,Kurczak,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Kurczak
Przepis
1.
Kurczaka myjemy, solimy od środka i wkładamy do dwóch naczyń garnka parowego (z drugiego naczynia wyciągamy dno). Przez godzinę parzymy.
2.
sól • przyprawa do grilla 2 łyżeczki • masło 15 gramów
Po godzinie przekładamy kurczaka do brytfanny, solimy z wierzchu, posypujemy przyprawą do grilla i smarujemy miękkim masłem. Polewamy około 2 dcl bulionu, który został w garnku parowym. Piekarnik rozgrzewamy do maksimum i pieczemy w nim kurczaka przez 15 minut.
3.
Obracamy, czynność z soleniem, przyprawianiem i masłem powtarzamy. Zapiekamy z drugiej strony.
Smacznego!