PRZEPISY

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Smaczny gęsty smakołyk.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,żółtko jajka,Desery w pucharkach,Bezglutenowe

Desery w pucharkach

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ100gramów
cukier puder-
cukier waniliowy60gramów
mleko półtłuste 1,5%2litry
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
skrobia kukurydziana60gramów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie piany z białek

mleko półtłuste 1,5% 2 litry  białko jajka 6 sztuk  cukier waniliowy 60 gramów  cukier puder

Mleko z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy trochę cukru pudru i ubijamy na gęsto.

2. Gotowanie piankowych klusek

Do lekko gotującego się mleka wkładamy łyżeczką kluski z piany. Chwilę gotujemy.

3. 

Kluski wyciągamy, najlepiej chochelką z otworkami przez które przecieknie z powrotem do garnka chwycone mleko, ewentualnie większym sitkiem.

4. 

Piankowe kluski wkładamy do głębokiej miski.

5. Przygotowanie mlecznego kremowego płynu

cukier kryształ 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  skrobia kukurydziana 60 gramów  żółtko jajka 6 sztuk

Do mleka w garnku dodajemy cukier. W zimnym mleku wymieszamy żółtka i skrobię kukurydzianą. Dolewamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy do lekkiego zgęstnienia.

6. 

Ugotowanym mlecznym kremem zalewamy piankowe kluski, mieszamy i odstawiamy do wychłodnięcia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie