PRZEPISY

Granadir

Granadir

Pyszny i prosty granadir, lub inaczej makaron z ziemniakami. Danie można też przygotować z wcześniej ugotowanych ziemniaków i makaronu, które nam zostały z innego obiadu albo możemy sobie ugotować świeże.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,makaron - łazanki,mielona czerwona papryka,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula300gramów
makaron - łazanki400gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
olej słonecznikowy4łyżki
sól0
sól1łyżeczka
woda0
ziemniaki1200gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ziemniaków

ziemniaki 1200 gramów  sól  woda

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę zlewamy.

2. Przygotowanie makaronu

makaron - łazanki 400 gramów  sól  woda

Makaron - kolanka, świderki, łazanki itp. gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

3. Przygotowanie cebuli

cebula 300 gramów  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy na oleju. Następnie odstawiamy z ognia, solimy i posypujemy papryką. Ziemniaki mieszamy z makaronem, dodajemy cebulę z papryką. Całość dobrze mieszamy uważając, by ziemniaki się nie rozpadły.

4. Podajemy 1.

Gotowy granadir możemy podawać na ciepło z marynowanymi warzywami.

5. Zapiekamy

Granadir wkładamy do głębszej brytfanny i w piekarniku na średnim stopniu pieczemy przez około 30 minut.

6. Podajemy 2.

Granadir podajemy z ogórkami konserwowymi.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie