PRZEPISY

Ciasto z kwaśnego mleka

Ciasto z kwaśnego mleka

Ciasto "kubkowe" przy użyciu białego jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka lub z po prostu z kwaśnego mleka.

przepis,fotoprzepis,mleko kwaśne,kakao proszek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ4decylitry
cukier puder2łyżki
cukier waniliowy10gramów
czekoladowe musli2decylitry
kakao proszek4łyżki
mleko kwaśne6decylitrów
mąka tortowa pszenna T4506decylitrów
oliwa1decylitr
soda oczyszczona2łyżeczki

 

Przepis

1. Przygotowanie

mleko kwaśne 6 decylitrów  cukier kryształ 4 decylitry

Kwaśne mleko (zsiadłe, kefir, biały jogurt domowy) wlewamy do miski. Dodajemy cukier kryształowy i mieszamy.

2. 

oliwa 1 decylitr  cukier waniliowy 10 gramów  soda oczyszczona 2 łyżeczki  kakao proszek 4 łyżki

Dodajemy oliwę z oliwek, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, kakao i wszystko razem dobrze mieszamy. Zwracamy uwagę, by soda się dokładnie rozpuściła, w razie potrzeby przed dodaniem rozkruszamy między palcami grudki.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 6 decylitrów

Do masy dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też blachę zamiast papieru dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką).

4. 

czekoladowe musli 2 decylitry

Powierzchnię ciasta równomiernie posypujemy przygotowanym musli.

5. Pieczenie

Przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w średniej temperaturze około 30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone, a to w ten sposób, że wbijamy ją do ciasta i jeśli po wyciągnięciu jej koniec jest suchy to znaczy, że ciasto jest dobrze upieczone.

6. Podawanie

cukier puder 2 łyżki

Podajemy pokrojone na prostokąty lub w kostkę, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie