PRZEPISY

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Klasyczna faszerowana papryka.

przepis,fotoprzepis,papryka,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Wieprzowina,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula120gramów
cukier kryształ120gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze1sztuka
liść laurowy4sztuki
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
ocet1łyżka
oliwa3łyżki
papryka800gramów
przecier pomidorowy1.5litra
ryż200gramów
sól4łyżeczki
wieprzowe mięso mielone800gramów
woda1.5litra
woda100mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ryżu i papryki

ryż 200 gramów  sól 1 łyżeczka  papryka 800 gramów

Gotujemy ryż i ostudzamy. Myjemy paprykę, usuwamy łodygę i ostrożnie wycinamy ziarenka razem ze środkiem. Papryka nie może być uszkodzona.

2. Przygotowanie farszu do papryki

cebula 120 gramów  oliwa 3 łyżki  wieprzowe mięso mielone 800 gramów  jajka kurze 1 sztuka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Obieramy cebulę, kroimy, smażymy na oliwie. Do miski dajemy schłodzony ryż, dodajemy mięso mielone, jajko, mielony pieprz oraz ostudzoną zrumienioną cebulę.

3. Faszerowanie papryk

mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów

Farszem delikatnie napełniamy przygotowane papryki. Otwór z którego wystaje farsz obtaczamy w mące. Z pozostałego farszu formujemy kulki i też obtaczamy je w mące.

4. Przygotowanie sosu pomidorowego

przecier pomidorowy 1.5 litra  woda 1.5 litra  sól 2 łyżeczki  ocet 1 łyżka  cukier kryształ 120 gramów  liść laurowy 4 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  woda 100 mililitrów

Do większego garnka wlewamy koncentrat pomidorowy, dodajemy wodę, sól, cukier, ocet i liść laurowy. Zagotowujemy. W mniejszej misce przygotowujemy zawiesinę z wody i mąki. Wlewamy ją do sosu i zagotowujemy ciągle mieszając.

5. Gotowanie

Do wrzącego sosu ostrożnie wkładamy faszerowane papryki oraz przygotowane kulki. Gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu bardzo ostrożnie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły ani nie przywarły do dna.

6. Serwowanie

Podajemy na gorąco z parzonym knedlem lub gotowanymi ziemniakami albo chlebem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie