PRZEPISY

Kostka bez pieczenia

Kostka bez pieczenia

Prosty tort z pszennych herbatników z bogatym nadzieniem o różnych smakach.

przepis,fotoprzepis,ananas w puszce,herbatniki pszenne kakaowe,herbatniki pszenne ,powidło porzeczkowe,Torty,Bez pieczenia

Torty

Pichcił

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ananas w puszce560gramów
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier kryształ120gramów
cynamon mielony1łyżeczka
herbatniki pszenne 200gramów
herbatniki pszenne kakaowe200gramów
kawa rozpuszczalna3łyżeczki
masło100gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
owoce kandyzowane mix140gramów
powidło porzeczkowe-
rum2łyżki
sok ananasowy150mililitrów
wiórki kokosowe-
woda150mililitrów

 

Przepis

1. 

ananas w puszce 560 gramów  cukier kryształ 120 gramów

Ananas (bez syropu, czysta waga 340g) miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.

2. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

Dolewamy mleko w którym wymieszaliśmy budyń w proszku.

3. 

cynamon mielony 1 łyżeczka

Gotujemy gęsty budyń, wmieszamy do niego cynamon i odstawiamy do wychłodnięcia.

4. 

masło 100 gramów

Potem wmieszamy masło, ...

5. 

mielone orzechy włoskie 100 gramów  owoce kandyzowane mix 140 gramów  rum 2 łyżki

... mielone orzechy, kandyzowane owoce i rum.

6. 

woda 150 mililitrów  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki  herbatniki pszenne kakaowe 200 gramów

Z wody i kawy gotujemy kawę, odstawiamy do wystygnięcia. Na tacę kładziemy ciemne ciasteczka namoczone w kawie.

7. 

herbatniki pszenne  200 gramów  sok ananasowy 150 mililitrów

Ciasteczka smarujemy jedną trzecią kremu. Na kremie układamy jasne ciasteczka namoczone w soku.

8. 

powidło porzeczkowe

Smarujemy drugą częścią kremu i ponownie układamy ciemne ciasteczka namoczone w kawie. Te smarujemy ostatnią częścią kremu i układamy na wierzch jasne ciasteczka namoczone w soku. Ostatnią warstwę ciasteczek smarujemy porzeczkowym dżemem.

9. 

wiórki kokosowe

Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i końcem łychy wyróżniamy poszczególne kostki - porcje. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

10. 

Przed podaniem kostki kroimy na pojedyncze porcje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie