PRZEPISY

Kółeczka z orzechową pianką

Kółeczka z orzechową pianką

Przepis na kruche kółeczka upieczone z dżemem i orzechową pianką. Idealne jako ciasteczka świąteczne.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

36

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder200gramów
masło140gramów
mielone orzechy włoskie120gramów
mąka chlebowa pszenna T750270gramów
powidło według własnego wyboru-
proszek do pieczenia¼łyżeczki
skórka z cytryny-
sól1szczypta
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Przygotowania ciasta

masło 140 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów  cukier puder 60 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrobimy gładkie ciasto, które na chwilę odłożymy do lodówki.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

powidło według własnego wyboru

Na kółeczka do środka nakładamy trochę dżemu.

4. Przygotowanie orzechowej pianki

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta  cukier puder 140 gramów  mielone orzechy włoskie 120 gramów  skórka z cytryny

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, zmielone orzechy i startą skórkę z cytryny.

5. 

Piankę nakładamy do rękawa cukierniczego i około dżemu wyciskamy na kółeczka orzechową piankę. Pieczemy w temperaturze 160 °C około 15 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie