PRZEPISY

Pieczony pasztet z wątróbek kurczaka

Pieczony pasztet z wątróbek kurczaka

Domowy pieczony pasztet z wątróbek kurczaka. Pasztet podajemy na zimno. Najsmaczniejszy jest ze świeżym pieczywem.

przepis,fotoprzepis,wątróbka z kurczaka,śmietana do ubijania (30-33%),Kurczak,Bezglutenowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
smalec150mililitrów
sól1łyżeczka
wątróbka z kurczaka500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

wątróbka z kurczaka 500 gramów

Wątróbki z kurczaka myjemy i usuwamy grubsze środkowe kanaliki.

2. 

jajka kurze 4 sztuki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do wątróbek dodajemy rozbite jajka, sól i pieprz...

3. 

smalec 150 mililitrów

... dolewamy roztopiony, nie gorący smalec i miksujemy blenderem.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Potem dolewamy śmietanę do ubijania i ponownie miksujemy.

5. 

Płynną mieszankę wlewamy do głębokiej brytfanny,przykrywamy i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku przy 200°C.

6. 

Po upłynięciu wspomnianego czasu pasztet odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

7. 

Wystudzony kroimy...

8. 

... i serwujemy. Pasztet przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie