PRZEPISY

Marynujemy grzyby

Marynujemy grzyby

Marynowane borowiki, kozaki lub małe podgrzybki z cebulą podajemy do tych samych potraw, ku którym podaje się pasteryzowane ogórki.

przepis,fotoprzepis,grzyby,Przetwory,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
grzyby700gramów
liść laurowy4sztuki
ocet250mililitrów
przyprawy do marynowania przetworów50gramów
woda800mililitrów

 

Przepis

1. 

grzyby 700 gramów

Do marynowania wykorzystujemy małe grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Grzyby delikatnie oczyszczamy z ziemi i drobnych zabrudzeń na kapeluszach.

2. 

woda 800 mililitrów  ocet 250 mililitrów  przyprawy do marynowania przetworów 50 gramów

W garnku gotujemy wodę, ocet i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Zalewę odstawiamy, aby wystygła w wodnej kąpieli.

3. 

Grzyby wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez minutę, a potem odlewamy wodę.

4. 

cebula 150 gramów  liść laurowy 4 sztuki

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Myjemy niewielkie słoiki. Do podanej ilości grzybów i cebuli, będziemy potrzebować cztery około 350 ml słoiki.

5. 

Na dnie słoików układamy cebulę z listkiem laurowym...

6. 

...a potem wkładamy do słoików grzyby.

7. 

Zalewamy je przygotowaną zalewą, zamykamy, a potem w temperaturze 100°C przez 10 minut pasteryzujemy. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i obracamy je do góry dnem. Niech chwilę tak postoją, potem je odwracamy, owijamy w koc i czekamy aż wystygną.

8. 

Grzyby nadają się do spożycia po miesięcznym leżakowaniu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie