Steki z wołowiny

Steki z wołowiny

Prosty i sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego steku. Patelnię można zastąpić grillem ogrodowym.

Ocena: star-orangestar-orangestar-orangestar-greystar-grey

Pichcił: 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 min.

 facebook twitter Google+

Kategorie:

1. 

mięso wołowe - antrykot 400 g

Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe plastry. Najlepiej jest kupić mięso, które przez dwa - trzy tygodnie wisiało i dojrzewało.

2. 

sól  czarny pieprz mielony  oliwa

Doprawiamy, solimy i nacieramy oliwą. Przed pieczeniem mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową (około 20 minut po wyjęciu z lodówki).

3. 

Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy przez minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy według smaku.

4. 

Dla tego typu mięsa zaleca się smażenie przez 2 minut z każdej strony, aby mięso nie było zbyt suche. Przed pierwszym przekrojeniem i spożyciem należy odstawić na 5 minut, aby nie wyciekł sok.

Smacznego!

Polecane przepisy